Evaluering

Første modul af forsøgskurset er nu afsluttet

Lær Grønlandsk med Per Langgård er i 2022 og 2023 blevet radikalt udvidet med helt nye teknologier. Disse har muliggjort, at der nu for første gang nogensinde kan genereres træningsdata i en mængde og af en kvalitet, der gør det muligt fuldt ud at udnytte de fremmedsprogspædagogiske grundprincipper (The Comprehensible Input Hypothesis), som systemet altid har tilstræbt, men som det i systemets hidtidige udformning har vist sig vanskeligt / umuligt helt at følge. I den uredigerede sproglige virkelighed i Grønland er der for en begynder i alt for lang tid helt enkelt ikke input nok, der er forståeligt nok til at tilegnelsen kommer naturligt i gang.

I den nye revision af systemet introduceres træningsdata, som eleverne på ethvert tidspunkt af indlæringen har en chance for at udnytte i tilegnelsesprocessen. Og vel at mærke så store mængder af relevante træningsdata, at ingen elever vil løbe tør for data.

Det reviderede system blev i 2023 testet i et pilot-projekt for en lille gruppe ikke systematisk udvalgte forsøgselever. Projektet gav anledning til at jeg i efteråret 23 lavede en del mindre justeringer (især af hjælpetekster til terminologien) så jeg primo 2024 var klar til at lave et offentligt opslag om et større, mere systematisk forsøgskursus.

Interessen viste sig at være enorm. Faktisk blev kurset overtegnet samme dag, opslaget blev publiceret. Det er en klar indikation af, at dansk interesse i at lære sproget er massivt til stede.

Forsøgskurset er tilrettelagt sådan, at det ud over at teste det revidere undervisningsmateriale også skal kunne teste en række organisatoriske nyskabelser:

  • Materialet skal kunne anvendes både med og uden en underviser, fordi mange potentielle elever befinder sig på steder, uden undervisningstilbud. Forsøgskurset har derfor introduceret et krav om aktive studiegrupper som en forudsætning for deltagelse i forsøget.
  • Kurset er gratis, hvorfor et noget større frafald end på betalte kurser, må forventes. Forsøgskurset har testet, hvorvidt dette faktisk sker.
  • Materialet skal kunne anvendes ikke alene af begyndere, men også af indlærere med længere grønlandserfaring og/eller tidligere grønlandskundervisning bag sig. Elevgruppen indeholder derfor både “novicer” og elever med lang grønlandserfaring.
  • Det er en arbejdshypotese, at alle elever med en ugentlig arbejdsindsat på 1 online time, 2 timers individuel “lektielæsning” og 2 timers gruppearbejde efter ca. 40 uger har så meget fat i ægte (uredigeret) grønlandsk, som det anvendes uden for klasselokalet, at videre tilegnelse vil ske naturligt uden at stille krav om formel undervisning.

Status ved afslutningen af modul I

Min evaluering

Af de 19 elever, der nåede at tilmelde sig forsøgskurset, meddelte de 3 efter første online og en efter anden, at de ikke kunne overskue at hænge på med henvisning til personlige årsager. Resten er fortsat aktive og vil fortsætte på modul II efter sommerferien. Der er altså tale om et bruttofrafald på 21% på et semester, hvilket er langt mindre end det frafald, vi normalt ser i faget. Specielt bemærker jeg, at havde der været tale om et normalt kursus med deltagerbetaling, ville de 3, der kun deltog i første time, jo nok slet ikke have tilmeldt sig og frafaldet altså kun have udgjort 6%!!

Min generelle vurdering er, at kurset kører godt. Arbejdsmoralen er høj og udviklingen i elevernes faktiske performans fra time til time er tydelig. Jeg har derfor ingen planer om at introducere ændringer i hverken organisation eller pædagogik i det videre forløb.

Elevevalueringer

Det er min oplevelse at kurset gør en reel forskel i mulighederne for indlæring af det grønlandske sprog. Jeg har tidligere deltaget i fysisk undervisning, dog uden at det har affødt en fortrolighed med sproget. Den tilgang der anvendes i forsøgsprojektet, i kombination med de aktive øvelser online, giver som kursist en bedre forståelse for opbygning af sproget og muligheden for at øge træningsindsatsen i form af øvelserne. Jeg har indtil videre oplevet en kontinuerlig stigende viden og kan mærke at sprogstammer og grammatikken hænger fast, i meget større grad end den tidligere undervisning.

Inussiarnersumik inuulluaqqusillunga / Med venlig hilsen
Dan Sørensen Budek, Vicedirektør | EMJ-Atcon Greenland A/S

Jeg er meget glad for at deltage på dit kursus, jeg har haft andet kursus før, men kan allerede nu efter få gange mærke at jeg får ENORMT meget mere ud af dit materiale og undervisning. Det har virkelig flyttet mig en del allerede, specielt i min forståelse af sproget og grammatikken, jeg er overbevist om, at dem der ikke får det ønskede ud af kurset, er dem der ikke har lagt den foreskrevne tid og energi i det selv. Jeg kan anbefale alle der vil det seriøst, at tage dit kursus.

Tak

Inussiarnersumik inuulluaqqusillunga / Med venlig hilsen
Kim Antonsen, Afdelingsdirektør projekt | Arssarnerit – projekt